8 jun 2018

Voeten en dienen

‘Hmm… Kan dit eigenlijk wel?’  Terwijl ik het werkje voor de zondagsschool aan het voorbereiden ben, bespringt me opeens de twijfel.
Het onderwerp is namelijk het laatste avondmaal van de Heere Jezus met de discipelen. Met name de voetwassing en het dienen worden in deze les benadrukt. Nu bestaat mijn werkje uit een (kartonnen) bak met water en voeten erbij. Op deze voeten komt dan de Bijbeltekst te staan en de kinderen schrijven er verder zelf voorbeelden op over hoe ze kunnen dienen, oftewel, anderen helpen.
In Thailand worden voeten gezien als iets “laags”. Eigenlijk zou je het bijna onrein kunnen noemen.  Op zich ook niet zo verwonderlijk: er wordt binnenshuis blootsvoets gelopen en aan het einde van de dag kun je ze niet echt schoon meer noemen.
Er bestaan talloze ongeschreven regels wat betreft je voeten: niet met de onderkant van je voet naar iemand wijzen, niet je voet gebruiken om even de deur dicht te trekken of een ventilator aan te zetten. Dat soort dingen. Terwijl ik de papieren voeten uitprint, schiet dit me door het hoofd.
Ik besluit het toch maar te gebruiken. Misschien maakt dit Bijbelverhaal juist nog wel meer indruk op de Thaise kinderen dan op ons; juist omdat ze begrijpen hoe vernederend de taak van voeten wassen was voor Jezus. En toch stond Hij klaar om te dienen, ook hierin!
De Bijbeltekst  zetten we maar niet op de voeten, maar op de bak water. Zo wordt ons werkje toch nog wat cultureel aangepast.
Ik moet denken aan de zendelingen die wij tijdens hun eerste jaar in Thailand mogen begeleiden. Naast een compleet nieuwe taal, komt er ook nog een totaal andere cultuur bij. Er is zoveel om aan te wennen! En dat nadenken over culturele dingen blijft, zo blijkt maar weer, ook na meer dan 6 jaar in Thailand.
Het is een goede reminder voor mezelf om dienend te blijven klaarstaan voor deze nieuwe zendelingen. Morgen een bak water en een handdoek mee naar het werk?!

21 mei 2019

Gevangen, en toch vrij!

Onze klusjesman komt regelmatig in de gevangenis. Niet omdat hij de wet overtreedt, maar om het evangelie te delen met gevangenen. Af en toe gaat Mark ......

Lees meer >
3 apr 2019

Een bijzondere ontmoeting

Vorige week waren Anne-Marie en de kinderen op de HomeSchoolWeek in Bangkok. Mark was dus alleen in Lopburi. Naast dat hij ongestoord lange dagen op DT ......

Lees meer >
19 mrt 2019

Orientatie week

Vorige week was orientatie week. Tijdens het weekend waren we met ons hele gezin in Bangkok om de nieuwe groep zendelingen op te halen en ze ......

Lees meer >
16 jan 2019

Kinderdag!

De tweede zaterdag van januari; het was weer kinderdag in Thailand! Een dag waarop kinderen in het zonnetje worden gezet! De dag ervoor zijn er op ......

Lees meer >

onze bediening

Sinds 2017 zijn we Daniel Training Leaders. Onze hoofdtaak is het begeleiden en ondersteunen van nieuwe zendelingen. Kinderwerk blijft een belangrijk onderdeel, daar waar mogelijk zullen we kinderwerk ondersteunen en stimuleren.

© Bak in Thailand - Realisatie: Heuvelman Media

Het is nu: 23:29 uur in Thailand